Yağ Transferi & Yağ Enjeksiyonu
Çevremizde çok duyarız: “efendim yaşlandı, metabolizmasında yavaşladı ve kilo aldı”. Sonra daha dikkatli bazı okuyucular da yazdıklarıma muhalefet olarak: “hani yaşla beraber yüzümüzdeki yağ yastıkları hacim kaybederdi” diye :). Şimdi bu konuyu biraz açıklayayım.
Asıl konuya girmeden önce size bir ispattan söz edeyim. Hani selülit diye bir problem var ya kadınların başının belası.
Bizler selülit sorunundan söz ederken derinin hemen altında dikey septaların olduğunu, yani deri altını odacıklara böldüğünü, o odacıklarda yağ dağılımı biraz bozulduğunda ise dışa doğru bombe yaparak portakal kabuğu görüntüsüne neden olduğundan söz etmiştim.
Ve elbette ardından yine “ama doktor bey çok zayıf kişilerde de selülit görülebiliyor” diye mantıklı bir soru gelmişti. Tüm soruların cevabı aynı: Vücudumuzda farklı lokalizasyondaki yağların farklı görevleri ve metabolizmamıza farklı cevapları vardır.
Çok zayıf diye tabir ettiğimiz kişilerde, evet göbek, basen, popo gibi lokalize yağ artışı belki yok ama derinin hemen altındaki (bizim hypodermis dediğimiz plan) yağ planının görevi zaten yağ depolamak ve enerji metabolizması merkezli olmadığı için farklı değerlendirmek lazım.
Genetik kodlarından dolayı hypodermis tabakasının yağlanma şekli göbeğimizde biriken yağ depolarından farklı davranır. İşte bu farklılık bize neden, selülitin bir yağ düzensizliği olmasına rağmen zayıf kişilerde de görülebildiğini açıklar.
İşte yine benzer bir mekanizma ile yüz formumuzu oluşturan bir grup yağ da genetik olarak yağ depolamak yerine yüz şeklimizi oluşturmakta görevi vardır.
Kilo aldığımızda yüzümüzü genişleten ve burada sözünü ettiğim yağ dokusu farklıdır. İspat mı: Orta yüz germe ameliyatlarında bir çok cerrah meslektaşım alt göz kapağı derininde retroseptal yağ miktarının azaldığına şahit olmuştur.
Hatta ileri yaşta bichat yağ yastıkları bile küçülmektedir. Bunlar klinik gözlemlerimizdir. Bu yağ dokularını iskeletin bir parçası gibi düşünmek lazım, çünkü görevi yüz formuna hizmet etmektir.
Öyle ise her sakallı dede, her sarı dokuda aynı yağ değildir. Şaka bir yana burada adı geçen yağ dokularının rengi ve parlaklığı da bir miktar farklıdır :).
Bu bilgi bizim işimize nerede mi yarıyor? Metabolizma açısından bizi zorlayan yağlarınızı vaser liposuction ile alıyor, tersine ihtiyaç duyulan yerlere ise yağ enjeksiyonu yapıyoruz.
Yağ enjeksiyonu her zaman eksik olan yere yapılmıyor elbete. Daha volümlü olmasını istediğimiz yerler için vücudun diğer yerlerinden yağ topladığımız ve enjekte ettiğimiz de oluyor.
Üstelik bu konu gittikçe popülerize olmakta. Ve tabi hedef bölge tabi ki popolar (brazilian butt lift : BBL). BBL in yani Brezilya kalçasını takiben en popüleri yüze yağ enjeksiyonlarıdır. Bir de meme ye yağ enjeksiyonu vardır ki bir çok sebepten dolayı pek tercih etmiyorum. Bunun nedenini başka bir makalede anlatmıştım. Özetle yağ konusu başı sonu neredeyse olmayan bir konu, bir Pazar günü terasımda otururken bir kaç ayrıntıyı sizinle paylaşmak istedim sadece. Merak ettiğiniz her konuda bana yazabilirsiniz.
Ayrıca popoya yağ enjeksiyonu konusunda daha fazla bilgi isterseniz. Şu linki tıklayınız: https://www.ozanbalik.com/kalca-estetigi/