Skip links
kaburgadan burun estetigi 1

Kaburga Kıkırdağından Burun Estetiği Ameliyatı

Kaburga Kıkırdağından Burun mu Olur? Cevap: Ben Havva mıyım?

Muayenemin ardından hastama burnunuzu onarabilirim ama kaburganızdan kıkırdak almam gerek dedim. Burun gibi son derece teknik bir ameliyat için bana güvene hastam, kaburgayı duyduğunda küçük dilini yutacak gibi olmuştu. Tabi Hz. Adem’in kaburgasından yaratılan Hz. Havva anekdotu ile sempatik görünmeye çalışırken ağzımın payını aldım: “Ben Havva değilim” 🙂

Evet burun ameliyatında kaburga kıkırdağı kullanılır. Peki ne zaman? Standart bir primer burun (yani hiç dokunulmamış bir burun) estetiğinde burnumuzun septum denilen orta kıkırdak duvarından bir parça alınır ve yeni burun şekli verilirken hem şekillendirme hem de solunum desteği amaçlı kullanılır. Peki neden? Burun ameliyatına başladık kesilerimizi yaptık ve vazgeçtik, mukoza kesilerini hemen geri diktik diyelim. Her ne kadar daha kıkırdak ve kemiklere dokunmamış olsak bile sırf yumuşak doku ve ligaman bağlantılarını kestiğimiz için burun derisinin elastik kuvvetleri tarafından kesi hattımıza bir kuvvet biner ve burun şekliniz bozulmaya başlar. Yumuşak dokuları tekrar yerine dikmiş olmamız bu bozulmaya engel olamaz. Çünkü iyileşme süreci tamamlanmadan yumuşak doku direnci eski haline hemen ulaşamaz.

Peki burun estetik cerrahisi (rinoplasti) sırasında bu doku elastisitesi nasıl sorun çıkarmıyor. Çıkarıyor tabi ki. O yüzden dışarıda o meşhur burun ucu düşmesi efsanelerini duyuyoruz. Ameliyatlarımız sonrası burun ucunda düşme olmasın diye, uç hizasında (kolumella içine) septumdan aldığımız kıkırdakları koyarız (buna greftleme denilir). Çok teknik olduysa söyle özetleyeyim. Burun derinizden yeni bir çadır yapıyoruz ve çadıra da yeni direkler lazım. Bunun dışında solunuma destek olmak üzere de farklı noktalara kıkırdak koyuyoruz.

Peki, kaburgadan almak ta ne demek oluyor? Daha önce burun estetiği olduysanız, o ilk ameliyatınız da septumunuz bu amaçlı kullanılmış yada açılıp kapatıldığında çok hasarlanmış olabilir. Bu yüzden siz ikinci kere böyle bir sıkıntıya girmeye niyetlenmişken biz de malzeme olarak hazırlıklı olarak ameliyata girmeliyiz. Bu korkulacak bir durum değildir. Toplamda 2-3 cm kibar bir kesi ile kaburganızın ucundan bir parça kıkırdağı alırız.

Bunu daha önce hiç duymamış hastalar için çok çılgınca gelirken, araştırmış kişiler kaburgam olmaz kulağımdan alın derler 🙂 Kulak kıkırdağı da çok değerli bir kıkırdaktır ama yük taşıma görevi için uygun değildir. Onu daha çok yumuşak burun ucu onarımlarında kullanırız, yada direnç gerektirmeyen greftlemelerde.

Bu konuda çok endişelenmemelisiniz, zannettiğinizden çok daha kolaydır ve başarı oranı da son derece yüksektir. Ayrıca sağlam bir burun için Hz. Havva’ya empati yapma şansınız da olacak böylece. Pozitif olun 🙂

Leave a comment