Çene Ucu Estetiği ve Çene Ucu İmplantı
Tıptaki adı mandibula olan alt çene dediğimiz yapıyı iki kısma ayırırsak bu yazının amacı daha net anlaşılır sanırım. Eğer alt ve üst çene arkında dişlerin oturmasında sorun varsa ve üst üste tam gelmiyor ise bir ortognatik sorununuz var demektir. Ortagnatik olarak alt çene arkı geride olan bir bireyde genellikle çene ucu da geridedir, nadiren olmadığını da gördüm. Bazı bireylerde de ortognatik bir sorun yok iken çene ucu geridedir.
Peki neye göre kime göre geride diyoruz?
Birçok hesaplama şekli olmakla birlikte yan profil fotoğrafınızda çenenin en çıkıntılı ucunun dudağınızın en çıkıntılı ucundan daha geride kalması şeklinde kabaca düşünebilirsiniz. Ortognatik problemi olan hastalar bir ortodontist ile çene cerrahinin birlikte değerlendirmesi gereken konulardır. Sadece dişe tel takılması olarak düşünmeyin bunu. Ergenlik çağlarında bu çok kolaydır. Henüz diş kökleri mandibulaya çok da rijit tutunmamıştır ve büyüme devam ettiği için tedavi büyüme sürecinin içerisine gizlenerek kendine kolayca yer bulur. Ortogantik tedavi olsun ya da olmasın ileri yaşta karşılaştığımız hastalar ki ergenliğin hemen sonrası ortognatik cerrahi için ileri sayılır, diş dizilimi ile uğraşmak istemeyebilir, sadece geride olan çenesini önde arzulayabilir. Gerçi çoğu hastaya bu problemi olduğunu biz söylüyoruz. Genellikle pek farkında değillerdir.
Ortognatik cerrahi süreci 1-3 yıl arası değişir genellikle. Bu süreci hasta kabul etsin ya da etmesin istisna durumlar hariç çene ucuna bir implant konularak çeneye güçlü bir karakter katılabilir. Bu algı olacağınız bir burun estetiğini de elmacı ya da alına yağ enjeksiyonu da zengin ve karakterli gösterecektir.
Yinede çene ucu implantı düşünürken ortognatik sorunları da göz ardı etmemek gerekli ve mutlaka ortodontist görüşü almak gerekir.
Çene implantı ağız içerisinde de çene altından da konulabilir. Çokta uzun olmayan bir sürede yapılabilen bir işlemdir. Sağlayacağı ince detayla da diğer ameliyatlarımız daha da zenginleştirmektedir.