Hemen hemen her organımız sesli çalışır, beynimiz buna dahildir. Neyse ki son derece düşük desibellerde bunu biz bile farketmeyiz. Ya dış dünyaya duyurduğumuz sesimiz nasıl oluşuyor? Peki rinoplasti olma aşamasında burnunuzun sesini dinlemeye var mısınız…
Öncelikle sesimiz nasıl oluşuyor buna bakalım. Hep sözünü ettiğimiz o ses teller aslında tel değildir. Bu perde şeklinde bir doku olup, larens dediğimiz boyun yapısının içerisinde yerleşmiştir.
Bunca renkli ses tonunun ana yapısını, 2 adet ses perdesinin açılıp kasılması ve gerginliğinin artıp azalması ile elde ediyoruz.
Bu perdelerde ses oluştuktan sonra sesin velofaringeal alandan geçip ağız boşluğu ve burun arka boşluğuna yansırken yüz iskeletimizdeki sinus duvarlarına çarparak son halini almaya başlar.
Bu süreçten anlaşıldığı üzere doğru nefes alma mekanizmaları ve doğru şekilde alına hava sizing sesinizi etkiler. Bası ses sanatlarında görüldüğü üzere buruna ses yansıması daha fazla olanlar da vardır.
Her ne şekilde olur ise olsun hava akışını etkileyen her girişim aslında ses tonumuz üzerinde bir etkiye sahiptir.
Bir rinoplastide kişinin nefes alma problem var ise ameliyat önceki ses tonunun kendi doğal ses tonu olduğunu düşünmemek lazım. Ameliyat sonrası burunun hava pasajı değişecek ise bu havanın işleyeceği ses tonunda da değişim olacaktır.
Bu değişimin boyutu elbette burnunuzun ameliyat öncesi ne kadar solunum problem içerdiği ile ilişkilidir. Konuşurken burnunuzu tıkayarak ses tonundaki değişiminizi gözlemleyebilirsiniz.
Eğer ameliyat öncesi solunum sıkıntınız yok ise ameliyat sırasında da solunum sıkıntısı oluşmaması için önlem alındı ise ses tonunuz korunmuş olacaktır.
Elbette ince bir ayrıntı daha var bu konuda. Ameliyat sonrası aldığınız nefes bile gelişebilirken ses tonunuz yine de değişebilir, çünkü olay sadece havanın bol olması değil, o havanın burundan geçerken sürtündüğü ve çarptığı diğer yapılar da önemlidir.
Çoğunlukla ses tonundaki değişimleri hiçbirimiz algılamazken ses sanatları ile ilgiliyseniz ve burun estetiği düşünüyorsanız sesinizde olabilecek olası değişikler konusunda mutlaka doktorunuz ile konuşmalısınız.
Bu bağlamda iyi bir burun estetiği sonrası kişi hem güzel görünmeli, hem iyi nefes almalı, hem iyi koklamalı hem de sesinin rengi iyileşmelidir.